tisdag 12 juli 2011

Trolljegeren (Trollhunter)

Plot
A grupp studenter från Volda i Norge, gör som projekt ett repotage om björnjakt, där björnar skjuts utanför säsong, av någon som inte alls är björnjägare.
De tre vännerna följer efter mannen genom Norge, och han varnar dem för att göra det. När de hittar honom i skogen, kommer det fram att det finns bra mycket farligare saker i skogen än björnar.

Åsikt
En fiktiv dokumentär i samma anda som Blair Witch Project, Rec, och Paranormal Activity (även om man kan se att de flesta likheterna finns till Rec, där de också har ett filmteam). Dock är den här filmen betydligt roligare, och man får faktiskt se vad det läskiga är. Det får man inte riktigt i de andra filmerna.

Troll känns väldigt norskt, och det här konceptet passar mycket bra. Det finns både humor, och samhällskritik i filmen. Den är välgjord, och de troll som finns med är riktiga bestar, även om endel av dem liknar John Bauers troll. Det kändes också väldigt skönt att filmen inte dominerades av saker som Griegs I bergakungens sal även om man kände igen termen (det norska ordet för bergakung är dobregubbe, som var just namnet på ett av trollen).

Norge har på sistone gjort några riktigt bra filmer (där ibland Snarveien, Död Snö, Fritt Vilt) och den här blir lätt en del av samlingen!
Det finns lite få saker som man kan sitta och irritera sig på i storyn, men man har lätt överseende för dem för att allt annat är riktigt bra.

Rekommenderas definitivt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar